T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / MAMAK - Şehit Nuri Pamir Anadolu İmam Hatip Lisesi

Okulumuz Tarihçesi

 

 

BÜYÜK ŞEHİDİMİZ

ALBAY NURİ PAMİR

 

Niğde ilinin Bor ilçesinde 1901 yılında doğdu. Ankara talimgahının 2. Devresini bitirmiştir. İlk katıldığı savaş İNÖNÜ SAVAŞI dır. 337.23 sicil numarası ile Harp okulunu bitirmiştir. Ağrı harekatına katılmıştır. Harp Okulu Bl. K. ve aynı okulda Tabur Kumandanı iken Afganistan Harp Okulunda 1941-45 yıllarında öğretmenlik yaptı. Yarbaylığında P. Atış Okulu Alay K.Yrd. Yedek Subay Okulu’nda da Alay K.Yrd. sı oldu. Harp Okulu Alay kumandanı iken Kore 2. Dönem 241. Alay kumandanlığına tayin edildi. Başarılı savaşlar yaptı.

            Kore’de Kumtepe adıyla anılan 1052 rakımlı tepede düşmanla 15 ila 25 metre mesafede yaklaşık 6 ay kalınmıştı. Alb. Nuri Pamir burasına Çanakkale mevzilerine benzetirdi. Aynı tepenin sırtlarında yaptığı denetleme esnasında bir hava mermisi ile şehit olmuştur.

            Oğlunun şehit olduğu haberini alan annesi, Alb. Nuri Pamir’in naşı önünde saygı ile eğilerek ‘nur içinde yat, aziz büyük şehidim’ demiştir. Yakından tanıyan herkes onu çok sevdiği için ölümü büyük acılar vermiştir.

            1977 yılında Kore Hükümeti tarafından davet edilen eşi sayın Meliha Pamir B.M ve Türk mezarlığına giderek eşinin kabrini Pusan’da ziyaret etmiştir. Kendisine Kore Hükümeti tarafından bir madalya verilmiştir.

            Doktor bir oğlu ve mimar bir kızı vardır. Eşi Meliha Pamir İstanbul-Bebek’te oturmaktadır. Meliha Pamir’in eşinden aldığı son mektupta şunlar yazılı idi: ‘’ Akşam rüyamda Atatürk’ü gördüm. Yanıma geldi, koluma girdi. Dağların üzerinden uçarak gittik. ‘’

 

            Rahmetli General Tahsin Yazıcı Kore Hatıraları kitabında büyük şehidimiz için şunları yazmıştır.’’ Yeni albay kumandanı Alb. Nuri Pamir eski alay kumandanı Celal Dora’dan emir ve kumandanı teslim almak, bir an evvel alayı tanımak ve vazifelerine başlamak için acele ediyordu, haklıydı.

            Albay birinci hatta olduğundan ve her an bir muharebenin başlaması veya yeni vazifenin zuhuru muhtemeldi. Muvasalatının ferdası günü arzısı yerine getirelen bu muhterem zatla memlekete tanışmak fırsatını bulamamıştım. Kendisini tanımıyordum. İlk görüşümde kendisi bana hal ve tabırlarıyla kibar,ciddi,iyi kalpli bir insan ve asker oldu intibaını vermişti. İri yapılı vücüdu, o yapıya göre ince sesi , nazik hitap ve hareketleri ile bilhassa kalplere girmekteki muvaffak muameleleriyle ast ve üst kademelerin sevgi , hürmet ve itimatlarını üzerinde toplamak için birkaç günlük zaman kafi gelmişti. Daha sonraki günlerde liyakatlı , cesur bir kumandan olduğunu göstermekte gecikmemişti. İri yapısına ve yaşına rağmen bu kıymetli kumandanın arazi üzerindeki hareket ve cevalliyeti , siperden sipere , tepeden tepeye seyir kuvvet ve kabiliyeti gençleri imrendirecek haldeydi. Her bakımdan müşfik, maiyetini kalbiyle seven , üstlerine karşı hassas , hürmetkar, kamil bir insan ve kumandandı. Beraber kaldığımız iki buçuk aylık zamanda tam bir anlayış ve samimiyet havası içinde geçti.

 

 

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

         Okulumuz 1976-1977 öğretim yılında Hamdi Bulgurlu İlkokulu bünyesinde Türközü Ortaokulu adı altında öğretime başlamıştır.1982-1983 yılında Şehit Nuri Pamir İlkokulu bünyesinde Batuhan Ortaokulu adı altında bir ortaokul daha açılmıştır. 1983-1984 öğretim yılında ise bakanlığımızın 05.08.1983 tarih ve 22475 sayılı emriyle Türközü ve Batuhan Ortaokulları birleştirilerek Şehit Nuri Pamir İlkokulu binasına taşınmış ve Şehit Nuri Pamir Ortaokulu adını almıştır. Ankara Valiliğinin İl Özel İdaresi tarafından 21 derslikli olarak yaptırılan şimdiki yeni binasına , Ankara Milli Eğitim Müdürlüğünün 11.10.1988 tarih ve 310/1870-1867 sayılı emri ile taşınmıştır.16.08.1990 tarih ve 2459 sayılı Bakanlık oluruyla ortaokul olarak eğitim öğretime devam ederken 1990-1991 öğretim yılından itibaren okulumuz kademeli olarak liseye dönüştürülmüş ve Şehit Nuri Pamir Lisesi adını almıştır. Ankara Valiliğinin 24.04.1997 tarih ve 316/809 sayılı oluruyla okulumuzun adı ‘’TÜRKÖZÜ ŞEHİT NURİ PAMİR LİSESİ’’ olarak değiştirilmiştir. Okulumuz ‘’ Türközü Şehit Nuri Pamir Lisesi ’’ ismini bulunduğu semtten Kore’de şehit olan en rütbeli Albay Nuri Pamir’den almıştır.

         2012-2013 Eğitim Öğretim Yılından itibaren Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak dönüşüm yapmıştır. Şu an Şehit Nuri Pamir Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak  hizmet vermektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.07.2016 - Güncelleme: 23.07.2016 12:37 - Görüntülenme: 3268
  Beğen | 4  kişi beğendi